Tartsd életben! – Október 16 az újraélesztés világnapja

Tartsd életben! – Október 16 az újraélesztés világnapja

Magyarországon évente 25000 ember veszti életét hirtelen szívhalál miatt, amelynek nagy része a felkészületlenség és a félelem miatt következik be. Október 16-án az újraélesztés világnapján az Országos Mentőszolgálat Alapítvány  arra hívja fel a figyelmünket, hogy az átlag emberek 30:2 arányban menthetnének életet, ha tudnánk mit kell tenni kritikus esetben és mernék is alkalmazni az elsajátított technikákat.Continue Reading Tartsd életben! – Október 16 az újraélesztés világnapja

USB-C, a jövő csatlakozója

USB-C, a jövő csatlakozója

Az Apple és a Google már rég letette a voksát az új típusú csatlakozó mellett, most pedig az Intel is beállt a sorba. Azzal, hogy ez a hatalmas chipgyártó cég is bejelentette, hogy USB-C típusú csatlakozókat fog használni, biztossá vált, hogy ez a típus lesz a jövőben a legfontosabb ezen a területen. Mindeddig a csatlakozók háborúját figyelhettük meg, ám úgy tűnik, hogy ennek vége azáltal, hogy a Thunderbolt 3 nevű kábel nem egyedi kialakítást kap majd, mint korábban, hanem USB-C fejet.

 

Continue Reading USB-C, a jövő csatlakozója

Elveszettnek hitt diadalívet találtak

Elveszettnek hitt diadalívet találtak

Egy elveszettnek hitt diadalív maradványait találták meg Rómában, az egykori lóversenypálya, a Circus Maximus területén. Ezt a diadalívet minden jel szerint Titus császárnak szentelték az i. sz. I. században, és a korabeli forrásokra hivatkozva a szakemberek azt mondják, hogy még a 8. században is állt. Rekonstrukciókat végeztek el az oszloptalapzatok, valamint más töredékes elemek alapján, amelyekből arra következtettek a kutatók, hogy Rómában ez lehetett az egyik legnagyobb, valamint legdíszesebb diadalív, amely háromárkádos volt.

 

 

Continue Reading Elveszettnek hitt diadalívet találtak

Sokat fizethet a PayPal a felhasználóinak

Sokat fizethet a PayPal a felhasználóinak

A PayPal egy rendkívül népszerű szolgáltatás a világ minden részén, a legtöbben azért használják ezt, hogy interneten, egyszerű módon utalhassanak pénzt, biztonságosan, pótköltségek nélkül. Ám most rengeteget fizethet ez az óriáscég a felhasználóinak, akár dollármilliókat is, mivel úgy tűnik, hogy a szolgáltatásait megtévesztő reklámok segítségével népszerűsítette. Az amerikai Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Bizottság (CFPB) vádolja megtévesztéssel a PayPalt, ami komoly vád, főleg, ha egy ilyen jelentős bizottság képviselői részéről hangzik el.

Continue Reading Sokat fizethet a PayPal a felhasználóinak

A legújabb drón összehajtogatja magát

A legújabb drón összehajtogatja magát

Folyamatosan fejlődik a technológia, a legújabb drón is ezt mutatja, amely képes saját magát összehajtogatni olyan kicsire, hogy elfér kényelmesen akár a zsebünkben is. Ezt az érdekes robotkoptert egy svájci páros fejlesztette ki, a szakemberek úgy tervezték meg, hogy origami módjára képes legyen visszahajtani a rotorjait, amikor nincsenek használatban. Létezik egy nyugalmi állapota a drónnak, amikor is összehúzza a négy kart, amelyek propellerekkel vannak felszerelve. A rotorok 0,3 milliméter nagyságúak, amikor ezek elkezdenek forogni, akkor a drón kipörgeti saját magát repülő üzemmódba.

 

Continue Reading A legújabb drón összehajtogatja magát

Halálhoz vezet a sok banán?

Halálhoz vezet a sok banán?

A különböző lánclevelekben sűrűn felbukkan az az ijesztő hír a közösségi oldalakon, hogy halált okozhat már hat-hét darab banán egyidejű fogyasztása is a kálium-túladagolás miatt. Mindenki szeretné tudni, hogy mennyi valóságalapja van ennek, most végre mindenki szembesülhet az igazsággal. A K (kálium) a makroelemek közé tartozik, ebből szüksége van szervezetünknek a megfelelő működéshez több száz milligrammra, vagyis több grammra. Szervezetünk átlagosan 150 grammnyi káliumot tartalmaz, naponta 2-3 grammnyit kell bevennünk legalább. A banán kiváló káliumforrás, ez valóban igaz, emellett sok más pozitív hatással is rendelkezik.

 

Continue Reading Halálhoz vezet a sok banán?

Nostradamus jóslata újra megvalósult

Nostradamus jóslata újra megvalósult

Nostradamus négysoros jövendöléseiről egyre többet lehet hallani, így azok értelmezése újabb és újabb tényekre vezethető vissza. Döbbenetes, hogy milyen megállapításokat lehet kiszűrni a segítségükkel. Nostradamus csillagász, orvos és látnok volt a reneszánsz idején. A próféciák könyvébe gyűjtötte össze azokat a négysoros jóslatokat, amelyeket az emberiség sorsára, jövőjére vonatkoznak. Időről időre egyre több párhuzam húzható a megírt sorok és a valós történések között. A rejtélyes egyezések ma már igazán népszerűek és az elemzők odafigyelnek ezekre a jóslatokra.

 

Continue Reading Nostradamus jóslata újra megvalósult

Nincs messze a legmélyebb szurdok

A Vikosz egy gyönyörű szurdok
A Vikosz egy gyönyörű szurdok

Amikor hatalmas és mély szurdokokról beszélünk, akkor a legtöbbeknek először a Grand Kanyon ugrik be, ami Arizonában található, ám nem ez a természeti csoda a legmélyebb. Csak a tényleges mélységet figyelembe véve, a Peruban található Cotahuasi Canyon a 3354 méterével a legmélyebb. Mélységét jól jelzi, hogy ez a Grand Kanyonénak több mint a duplája, ebben a kategóriában így ez tartja a rekordot. Fontos azonban figyelembe venni a szélességet is, hiszen ehhez viszonyítva is megállapíthatjuk a mélységet. Van a közelben is csúcstartó, Európában, ami a maga nemében szintén rekorder.

 

Continue Reading Nincs messze a legmélyebb szurdok

Gödöllőn láthatóak a magyar festészet műremekei

Gödöllőn láthatóak a magyar festészet műremekei

Fontos változások következtek be a magyar művészetben, leginkább a festészetben az 1870-es években. A tájképfestészet terén születtek leginkább a kiváló alkotások. Itt teljesen megváltozott a műfajban használt festési gyakorlat és tematika. Ez leginkább a franciaországi barbizoni művésztelepen dolgozóknak volt köszönhető. Ez gyakorlatban azt jelentette, hogy a mindennapi életben bekövetkezett dolgokat festették meg, a szigorú akadémiai szabályokkal pedig szembefordultak. Gödöllőn most a korszak legjelentősebb alkotásait lehet megtekinteni.

Continue Reading Gödöllőn láthatóak a magyar festészet műremekei

A Cottingley-i tündérek, egy nagy átverés

A Cottingley-i tündérek, egy nagy átverés

Minden idők egyik legnagyobb átverésének kezdetére 1917-ben került sor, amikor is két fiatal unokatestvér, Elsie Wright és Frances Griffits egy fényképezővel játszottak előző családjának kertjében. Öt fotót készítettek, amelyeken az akkor tízéves Frances szerepel 15-20 cm nagyságú tündérekkel, amelyek éppen táncolnak. A fényképek megszerkesztése, elkészítése Elsie feladata volt, aki 16 éves volt és jól értett ehhez a területhez, hiszen már több világháborús portrét is sikeresen elkészített korábban. A szüleiknek megmutatták a képeket, amikor hazaérték meséltek is a tündérekről, amelyekről azt mondták, hogy félősek voltak, ám mégis sikerült velük megbarátkozni.

 

Continue Reading A Cottingley-i tündérek, egy nagy átverés