Skóciáról a legtöbb embernek nem a kockás szoknya jut az eszébe, hanem egy különleges szeszesital. A skót whisky 1823 óta az ipar szerves részét képezi.
Vannak persze olyan információk, amelyek szerint még régebben is készültek ilyen italok, azonban ezek nem legálisan működtek. Amikor a 19. században törvényessé vált a főzése, újabb felfedezéseket indított útjának. Ekkor találták fel például a Coffey-lepárlót, ami hozzájárult a nagyobb mennyiségek elkészítéséhez, ugyanis a nap 24 órájában működött.
Az ország éghajlata a folyamatos hideg és eső miatt nem kedvence a turistáknak, de szerencsére ez nem gátolja meg őket az italok készítésében, amihez mindig természetes anyagokat használnak.
A skótok és írek nemcsak fogyasztani szerették, hanem elkészíteni is, ráadásul a vándorlásaik során magukkal vitték a receptet. Alig több mint 30 év elteltével már Amerikában is hivatalos lepárlókat regisztráltak és mára külön iparággá nőtte ki magát. A skót whisky ma már hagyományos és online boltokban is beszerezhető