Ezt a hagyományos magyar szeszesitalt gyümölcs lepárlásával állítják elő. A pálinka hazánkban óriási kulturális, illetve történelmi jelentőséggel bír. A gyümölcsöket először zúzzák és erjesztik, majd az így kapott mustot lepárolják.
Többnyire almát, körtét, cseresznyét, meggyet, barackot, szilvát és szőlőt használnak a készítésekor. A gyártására szigorú szabályok vonatkoznak. Jellemzően tiszta, éles gyümölcsíz jellemzi, gyakran komplex aromákkal és hosszantartó utóízzel. A pálinka készülhet egy vagy több gyümölcs keverékéből.
A fogyasztását illetően azt kell tudni, hogy általában szobahőmérsékleten szolgálják fel azért, hogy teljesen érvényesülhessenek az íz- és illatjegyek. Néhányan előnyben részesítik hűtött állapotban, különösen a nyári meleg napokon.
Kis kortyokban isszák, hogy maximálisan kiélvezhessék. A pálinka aperitifként is tökéletesen megállja a helyét, hiszen kiválóan párosítható különböző ételekkel, főleg húsokkal és sajtokkal. A beszerzését, a hagyományos italkereskedések mellett, az online üzletekből is könnyedén lebonyolíthatja.