A pajzsmirigy betegség formái

A pajzsmirigy szervezetünk alkalmazkodóképességének egyik legfontosabb szerve. Ez a belső elválasztású, hormontermelő mirigy szabályozza többek között az emberi test sejtjeinek oxigénfelvételét. A pajzsmirigy betegség két formában jelentkezhet elsődlegesen.

Az egyik, a túlműködés, túltengés formájában jelentkezik, amikor a pajzsmirigy termelte hormonok a tiroxin és a trijod-tironin túlzott mennyiségben kerülnek be a véráramba, onnan pedig a szervezet minden részébe.

Ennek tipikus tünetei a folyamatos feszültség, a szív hevesen ver, a pulzus és a légzés rendellenesen szapora, a rendes táplálkozás ellenére történő látványos fogyás. A pajzsmirigy betegség másik formája pedig az alulműködés, ami a fent felsorolt tünetek szöges ellentétével jelentkezik, vagyis hízás, lelassult anyagcsere, tompaság, szélsőséges esetben szellemi leépülés.

A pajzsmirigy betegség nőknél nyolcszor gyakrabban fordul elő, de szerencsére ma már kezelhető, elsődlegesen a megfelelő jódbevitellel, illetve hormonkezeléssel.

Print Friendly, PDF & Email