Betilthatják a mesterséges transzzsírokat

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok alkalmazását az élelmiszer- feldolgozásban. Bizonyos kutatások szerint ezzel több ezer szív- és érrendszeri betegséget lehetne megakadályozni. Mindez a folyékony növényi olajokból hidrogénezéssel előállított szilárd zsírokra vonatkozik, amelyeket leginkább a kekszfélékben, fagyasztott tésztafélékben, egyes kávétejszínekben találhatóak meg. Az indítvány egyelőre még nem elfogadott, hiszen csak 60 napos nyilvános véleményezési időszak után válik véglegessé. Amennyiben a kezdeményezés törvényként életbe lép hatalmas változások várhatóak a jövőben, csak megfelelő engedéllyel lehetne majd az amerikai élelmiszeriparban használni a mesterséges transzzsírokat. Egyre több egészségtelen adalékanyag kerül az élelmiszereinkbe, amelyek károsak lehetnek az emberi szervezetre, de mégis egyre nagyobb számban vannak ezek jelen a boltok polcain. Az esetleges tilalom nem vonatkozik a tejtermékekben és húsokban lévő természetes transzzsírokra, csak a mesterségesen előállítottakra. Dániában 2003-ben lépett életbe a szabályozás, miszerint tilos forgalomba hozni azokat az élelmiszereket, amelyek két százaléknál nagyobb mennyiségben transzzsírokat. Ez hatalmas eredményhez is vezetett, hiszen öt év alatt 20 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők száma. 2006 óta az Egyesült Államokban is kötelező a csomagolásra ráírni a transzzsírok jelenlétét és mennyiségét is, de várhatóan ennél sokkal komolyabb szabályozás lép életbe a közeljövőben. Mindent meg kell tenni az egészség megőrzése érdekében, amelyekre komoly veszélyeket jelentenek bizonyos élelmiszerek.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás