Az evés ideje és a cukorbetegség – 1. rész

A kettestípusú cukorbetegség jelen van a világ minden területén, kortól és nemtől függetlenül, bárki könnyedén cukorbeteg lehet, akár civilizációs betegségként is tekinthetjük, a különböző allergiák mellett. A Diabetologia szaklap kifejezetten ezzel a betegséggel foglalkozik, a szakemberek most érdekes tanulmányt jelentettek meg, ami az étkezés ideje, mennyisége és a cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatokat kereste. A 2-es típus eset alapja a legtöbb esetben az, hogy az inzulin, amit a szervezet termelt, képtelen megfelelő vércukorszint-csökkentő hatást kifejteni, ebben az esetben pedig inzulinrezisztencia lép fel.

 

Amikor van rá genetikai hajlam, társul hozzá a túlsúly vagy nem megfelelő életmód (pl. kevés mozgás), akkor a 30. év betöltését követően könnyen kialakulhat. A szakemberek számos kísérletet és vizsgálatot végeztek el a cukorbetegséggel kapcsolatban. Két típusú menüt állítottak össze, amelyeknek a tápértéke ugyanolyan volt, a bontást változtatták csak meg, egyik esetben a hangsúly a reggelire, míg másikban a vacsorára esett.

 

Az optimális étrend kialakításakor, a reggeli volt a legnagyobb (2946 kilojoule), az ebéd 2523 kJ, míg a vacsora 858 kJ volt. A másik étrend az estét terhelte meg, az első típus fordítottja volt, a reggeli csak 858 kJ volt, az ebéd marad 2523 kJ, míg a vacsora hatalmas adag volt, 2946 kJ. A vizsgálatban 18 személy vett részt, amiben egyaránt volt 9 nő és férfi. Számos tényezőt figyelembe vettek, a vizsgálatok pedig folyamatosak voltak a szakemberek részéről.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás