Elismerte az egyház az ördögűzést

Ördögűzéssel kapcsolatban számos film látott napvilágot, közülük is a legemlékezetesebb talán az 1973-as Ördögűző. Azóta már mindannyian összekapcsoljuk a jelenséget az emberfeletti erővel, a néha bizony ijesztő külsővel, valamint az ősi nyelvek használatával. Az ördögűzés azonban nem csak a mozivásznon létezik, hanem a valóságban is, bár tény, hogy a téma, valamint a tevékenység képviselői rengeteg támadást kaptak.
Egészen mostanáig, ugyanis a Római Katolikus Egyház végre elismerte a Nemzetközi Ördögűzők Társaságát, amelynek jelenleg 250 pap a tagja. De miről is van szó tulajdonképpen az ördögűzés kapcsán? A gonosz lelkektől, démonoktól saját magunk is megszabadulhatunk a Magyar Katolikus Lexikon szerint, mégpedig szenteltvízzel, imádsággal és keresztvetéssel.

A nyilvános ördögűzés ennél kicsit bonyolultabb, ekkor ugyanis felszentelt papok segítségére van szükség. A pontos szabályokat a Katolikus Egyház 1999-ben fektette le, melyekben arról is szól, hogy milyen jelek utalnak megszállottságra. A már említett ismeretlen nyelvek használata, a rejtett dolgok ismerete, valamint az egyházi szimbólumokkal szembeni ellenséges viselkedés egyértelmű jelek lehetnek,de orvosi vizsgálat is szükségessé válhat a személy esetében.

Az ördögűzés gyakorlata szerint Jézus nevének többszöri kimondása, parancsokkal egybefoglalva kell, hogy történjen, mindezt liturgikus keretek közé ágyazva, a megfelelő formában. Az egyház vitatott tevékenysége bár formálisan elismertté vált, de nagy valószínűséggel még számos kérdést felvet majd a jövőben, többek között a megszállott esetleges pszichiátriai megbetegedésével kapcsolatban.  

Print Friendly, PDF & Email