A változatos alkoholos italok titka

A házibulik nélkülözhetetlen kelléke a szeszesital. Ennek fogyasztása fokozza a hangulatot, oldja a feszültséget és a gátlásokat. Minden vidéknek, tájegységnek megvan a jellegzetes itala, amit főleg a környéken megtermelhető növények határoznak meg.

Alkoholos italok előállíthatóak bármilyen növényből, aminek magas a cukor, illetve a keményítőtartalma. A szeszesitalok gyártása tulajdonképpen azon az elven alapszik, hogy a cukrokból erjedés során alkohol keletkezik.

Mivel a Kárpát-medence a gyümölcstermesztéséről is híres, nem meglepő, hogy nálunk a gyümölcspárlatok készítésére tevődik a hangsúly. Más helyeken azonban főleg gabonából készülnek jó minőségű alkoholos italok.

Az alapelv ugyanaz, de a különböző gyártási technológia és a különböző hozzávalók, adalékanyagok számtalan szeszesital megszületését tették lehetővé az évszázadok során. Így nem meglepő, hogy az alkoholos italok számtalan változata ismert. Vannak erősebb és gyengébb italok, de vannak igazi különlegességek is, amelyek egy-egy tájegységre, népcsoportra jellemzőek.

Print Friendly, PDF & Email